Akonáhle budete vedieť, že pre vaše podnikanie je práve reštaurácia to  pravé ako prvé rozhodnutie ktoré budete robiť bude či kúpiť už existujúcu reštauráciu, alebo začať podnikať od nuly. Každý variant má svoje výhody a nevýhody. Pri takom dôležitom rozhodnutí, budete musieť zvážiť svoj kapitál a všetky riziká s tým spojené, taktiež vaše krátkodobé a dlhodobé obchodné ciele.

Reštaurácia je riskantné podnikanie. Či už sa rozhodnete si založiť svoju vlastnú reštauráciu, alebo si kúpite reštauráciu od niekoho iného, ​​budete pravdepodobne čeliť mnohým prekážkam, kým dosiahnete ziskovosť.

Riziká ak začíname od nuly

Pri spúšťaní reštaurácie od úplného začiatku, existuje veľa neznámych faktorov ktoré sa na tom podieľajú. Zamestnanci, zákaznícka základňa, jedlo a marketingový plán všetko bude úplne nové. Keď začnete plánovať a rozvíjať svoj koncept podnikateľského plánu, nevyhnutne narazíte aspoň na niekoľko problémov, ktoré by mohli zahŕňať nasledujúce:
  • bar2Obtiažnosť získanie licencií (projekty, stavebný úrad, kolaudácie, hygiena, mesto, BZOP, HCCP projekt a veľa dôležitých úradov…)
  • Ako a čím pritiahnuť zákaznícku základňu
  • Príprava kapitálu a počítať aj s neočakávanými výdavkami alebo rátať s možnosťou nízkeho predaja
  • Problémy s personálom a jeho odbornej prípravy
Existuje mnoho opatrení, ktorými môžete zvýšiť svoje šance na úspech, ale nie je tam žiadny jednoduchý vzorec pre rozbehnutie úspešnej reštaurácie. Vždy budú existovať nejaké riziká s tým spojené.

Riziká nákupu existujúcej reštaurácie

Než budete môcť otvoriť dvere vašej novej reštaurácie, musíte získať povolenie od miestnej hygieny. Povolenie overí, že vaše zariadenia sú v súlade s miestnymi, štátnymi a európskymi predpismi. Za účelom získania povolenia musíte počítať s:

  • Exif_JPEG_PICTUREZlá povesť alebo nespokojnosť už existujúcich zákazníkov
  • Zodpovednosť za predchádzajúcich vlastníkov ako sú iné kontrolné inštitúcie a ich história… atď
  • Zle zachované alebo rozbité gastro zariadenia baru a kuchyne
  • Dysfunkčné riadenie reštaurácie a problémy s obchodnou štruktúrou
  • Akékoľvek iné nevýhody ako je obmedzený počet parkovacích miest, terasa a jej možnosti, poloha reštaurácie a jej účelové rozmiestnenie

Aj keď tieto riziká sa môžu zdať malé v porovnaní s rizikami pri otvorení novej reštaurácie, pravdou je, že posledný majiteľ pravdepodobne opustil reštauráciu pre dobrý dôvod. Vy sa musíte uistiť, že opravíte všetky problémy, ktoré spôsobili predchádzajúcemu majiteľovi jeho zlyhanie.

 Výhody pri začínaní od nuly

Väčšina majiteľov reštaurácií chcú založiť svoju vlastnú reštauráciu, pretože chcú, aby sa podelili o svoje vlastné špeciálne pokrmy. Existuje niekoľko výhod pre spustenie reštaurácii od nuly, vrátane nasledujúcich:

  • Voľba štýlu

    Keď začnete svoju vlastnú reštauráciu od základov budovať, musíte mať už jasné v tom aký štýl reštaurácie to bude, musíte mať úplnú kontrolu nad tým, čo sa z vašej reštaurácie stane a čo bude ponúkať zákazníkom a akých zákazníkov chce osloviť.
  • Flexibilita v dizajne reštaurácie

    Môžete si vytvoriť  vo svojom štýle každý detail dizajnu ako je  kuchyňa, jedáleň a exteriér podľa všej špecifikácie, vkusu a fantázie. Navyše, môžete navrhnúť interiér a exteriér vašej budovy, aby zodpovedali vašej novej značke.
  • Výhoda budovania si povestiresta 4

    Máte jedinečnú možnosť si vybudovať meno, úžasné je začať hneď dňom otvorenia sústrediť sa na každý detail, ktorý má vplyv na zákazníka a potom už len pracovať a vylepšovať. Nezabúdajte povesť je to čo prináša alebo uberá. Vzhľadom k tomu, že začínate od nuly, nebudete musieť sa vysporiadať s predchádzajúcou povesťou reštaurácie.
  • Kontrola nad menu

    Nemusíte pracovať s existujúcou kuchyňou a boriť sa s personálnymi obmedzeniami pri vývoji vášho menu. Namiesto toho môžete navrhnúť menu a navrhnúť reštauráciu ako aj jej kuchyňu a tak si ju prispôsobiť.

 Výhody pre Nákup existujúcej reštaurácie

Zatiaľ čo prevzatie už existujúceho reštauračného zariadenia má svoje riziká, existuje niekoľko výhod, ktoré vám môže ušetriť čas a peniaze v dlhodobom horizonte. Medzi ne patria nasledujúce:

  • Okamžitá tržba.

    Veľmi skoro po zakúpení reštaurácie, budete pripravení ponúkať služby zákazníkom, takže vaše prichádzajúce tržba je okamžite tu.
  • Založená zákaznícka základňa.

    Ak urobíte dobrú kúpu, bude mať vaša reštaurácia rad stálych zákazníkov, ktorí sa stále vracajú, aj napriek zmeny vo vlastníctve.
  • Existujúce povedomie o značke.

    Ak ste si kúpili reštauráciu ktorá má dobrú povesť, budete ťažiť zo skutočnosti, že ľudia už o nej vedia a majú ju radi. Samozrejme, ak povesť reštaurácii je zlá, povedomie o značke bude len ubližovať a tak je potrebné zapracovať na reklame a na vybudovaní novej značky, čo určite nebude ľahké.
  • Menej potrebný osobný čas.

    Vzhľadom k tomu, že reštaurácia je už v prevádzke, nebudete musieť naliať svoj čas do navrhovania reštaurácie, nemusíte rozvíjať ponuku, školenia servery, atď. Namiesto toho môžete zamerať svoj čas na zlepšenie existujúcich operácií v reštaurácii.

Alternatíva aj aj

Ak chcete novú reštauráciu ale od začiatku sa vám to javí na zvládnutie ako príliš veľa, ale kupovať existujúcu reštauráciu pre vás už nie je neatraktívne, existuje niekoľko alternatívnych možností, ktoré by ste mohol zvážiť. Skúste túto možnosť:

Modernizácie existujúcej reštaurácie.
To je skvelý spôsob, ako ušetriť peniaze. Môžete si vziať existujúcu reštauráciu a zachovať existujúcu architektúru, kompletné vybavenie kuchyne, kuchynské potreby, nábytok a dokonca aj personál, ale urobte redizajn menu, resta2redizajn interiéru a exteriéru v reštaurácii, aby vyhovovali novej koncepcii. Aby bolo zaistené, že máte všetko, čo potrebujete k vytvoreniu Vášej ponuky, možno budete musieť kúpiť niekoľko ďalších zariadení a kusov vybavenia.
Štúdie ukazujú, že je tu o niečo menšie riziko spojené s povoleniami, než pri začatí nezávislej reštaurácie.

Nákup existujúcej reštaurácie od predchádzajúceho vlastníka alebo vlastníkov môže byť veľmi výnosné. Avšak, ak ste opatrní, môžete dostať viac alebo aj menej, ako ste očakávali.

»10 rád pre nákup už existujúcej reštaurácie…

Tak už sa len rozhodnúť a pustiť sa do práce. My Vám radi poradíme a pomôžeme čo sa týka zariadenia reštaurácií sme profesionáli, od počiatočného projektu cez hygienu až po poslednú realizáciu…

autor: Katarína Pjatáková