V gastronómii a potravinárstve sa pri práci s potravinami musí používať hygienicky neškodný materiál. Ktorým je nerezová oceľ. Ako ale vieme, kedy je nerezová oceľ kvalitná?

Čo nerez je a jej zloženie a použitie a triedenie, vlastnosti vrátane chemického zloženia a prevodovej tabuľky akostí a jej mechanické vlasntosti sme už Vám objasnili v našom článku

<<Viete z čoho vyrábame naše diela?

Nerez je oceľ vzdorujúca korózii. Je dôležitým konštrukčným materiálom zariadení pre chemický priemysel, potravinárstvo a najmä pre jadrovú techniku. Napriek svojim antikoróznym vlastnostiam aj tieto ocele odolávajú poveternostným vplyvom.nerezovy nabytok

Medzi laickou verejnosťou je názor, že nerezový materiál nesmie byť magnetický. Ale to naozaj tak? Nie, nie je to tak! Uvedený magnetizmus spôsobuje práve oceľ s vyšším stupňom obsahu železa (napríklad AISI 430), stále však ide o nerezovú oceľ. Nevýhodou tejto ocele je jej menšia odolnosť proti kyselinám ako pri triede AISI 304 alebo AISI 316.

Medzi laikmi panuje názor, že nerezová oceľ nemôže korodovať. Je to naozaj tak? Nie, nie je to tak! Prečo?

Podľa danej triedy ocele sú rôzne typy ocele odolné voči kyselinám a iným látkam. Preto sa napríklad pri varných zariadeniach (kotloch, panviciach) používa vyššia trieda ocele AISI 316 alebo AISI 316L, ktorá je odolnejšia voči kyselinám, soli a teplote než bežne používané nerezové ocele triedy AISI 430 či AISI 304.

Nerez vomz

Pri bežne používanej potravinárskej nerezovej oceli AISI 304 sa často stáva, že používaním koncentrovaných čistiacich prostriedkov (napríklad chlóru) dochádza k povrchovej korózii. Tento jav môžeme často pozorovať aj v bazénových priestoroch, pokiaľ sa nepoužije vhodný typ nerezovej ocele odolný voči sanitárnym prostriedkom. Tak ako o všetko, aj o nerezový nábytok by sme sa mali poriadne starať a dbať o údržbu. K tomu slúžia špeciálne chemické prostriedky.

Statický nerezový nábytok sa pre potreby gastronómie vyrába väčšinou na mieru a potreby zákazníka. Vďaka dnešným moderným technológiám sa dokáže vyrobiť takmer všetko. Je to vždy len otázkou výslednej ceny a prevedenia.

S hygienickou triedou produktov rastie kvalita i cena

Pri varných zariadeniach (monoblokoch) a v transportnom systéme, obzvlášť v nemocničnom prostredí, je hygienický štandard ďalej upresnený. Hygienická norma hovorí o profile zaoblenia hrán a spojov s ohľadom na stupeň hygieny. Rozoznávame štyri základné hygienické triedy – H0, H1, H2 a H3.

nerezík gastrotatrynerezík gastrotatry1

Podľa technického prevedenia spojov a hrán v prednej, zadnej, spodnej a hornej časti zariadenia sa produkty delia do troch tried. S rastúcim H-stupňom rastie stupeň hygienického štandardu, ale, samozrejme, i cena. Pre bežný nerezový statický nábytok (stoly, skrinky, poličky) sa používa prevedenie H0.

Nerezová oceľ môže mať i rôznu povrchovú úpravu získanú napríklad morením, leštením (mechanickým alebo elektrochemickým), tryskaním balotinou (brúsenie povrchu sklenenými guľôčkami), modelovaním, farbením.

nerez vomz

Takže nerezový nábytok patrí medzi najvhodnejšie zariadenia kuchyne. Ak si chcete doplniť alebo zaiadiť vašu gastroprevádzku kontaktujte nás radi vám navrhneme a vyrobíme nerezové zariadenia na mieru.