Rada by som sa s Vami podelila o pre mňa novú informáciu: počuli ste už o “žmochlení”, prevaľovaní oleja v ústach?

Už naši prastarí rodičia používali túto metódu ako detoxikačnú kúru – odparazitovanie tela.

Olej, ktorý prevaľujeme v ústach vtiahne do seba nečistoty z tela. Pomáha zbaviť sa napr. aj zubného kameňa – určite je to príjemnejšie než zoškrabávanie u zubára.

Najideálnejšie je prevalovať olivový, slnečnicový, alebo arašídový panenský olej v ústach. Z vlastnej skúsenosti môžem poradiť, že čím je menej aromatický, tým je to jednoduchšie a znesiteľnejšie.

Polievkovú lyžicu naplníme olejom – nemusí byť plná – podľa veľkosti človeka a v zatvorenej puse ho prevaľujeme tak, aby sa prevaľoval po celej ústnej dutine. Prevaľujeme zvolna. Po chvíľke olej zredne a máte pocit, ako keby ste mali v puse vodu. Je to bez chuti a bez zápachu.

olej 2

Ak sa stane, že Vám olej v puse “narastie”, trošku ho vypľujte do záchodu a pokračujte.

Za žiadnu cenu olej nepolikajte, je tam veľa škodlivín z Vášho tela. Neodporúča sa vypľúvať ho ani do umývadla, či pri sprchovaní na nohy, pretože naozaj obsahuje mnoho škodlivín.

Olej sa odporúča prevaľovať 15-20 minút, aspoň 2 krát denne. Intenzita prevaľovania je závislá na čase. Po tomto čase olej vypľujte do záchodu a ústa si vypláchnite teplou vodou. Po vypľutí musí byť olej premenený na bielu emulziu podobnú mlieku. Ak je emulzia nažltlá znamená to, že ste prevaľovali malou intenzitou alebo krátky čas.

Začiatky nebudú pre mnohých jednoduché, ale nevzdávajte to !!!

Prvé tri dni môže, ale nemusí nastať bolesť hlavy, je to reakcia na rýchle vyčistenie cievok v mozgu. Ak by sa bolesť dostavila, do jedného dňa by mala zmiznúť.

Tak ako na každú detoxikačnú kúru, aj na túto bude Vaše telo reagovať rôzne. Môžu sa zapáliť aj ďasná, no aj napriek tomu treba vydržať, príznaky pominú a už to bude Váš každodenný očistný rituál. Vaše telo Vám bude určite vďačné.

olej 5

Prečo je dôležitý olivový olej pre človeka?

Konzumácia olivového oleja môže poskytnúť zdravotné benefity:
• pre srdce – Existuje evidencia z epidemiologických štúdií naznačujúca, že vyšší podiel mononenasýtených tukov v strave je spojený s redukciou rizika koronárnej srdcovej choroby. (V USA môžu producenti olivového oleja dať na produktový štítok nasledovné zdravotné tvrdenie: Limitovaná a nie definitívna vedecká evidencia naznačuje, že konzumácia asi 2 polievkových lyžíc – 23 gramov olivového oleja denne môže redukovať riziko koronárnej srdcovej choroby pre mononenasýtený tuk v olivovom oleji. Na dosiahnutie tohto možného benefitu má olivový olej nahradiť podobné množstvo nasýteného tuku a nie zvýšiť celkový počet kalórií denne konzumovaných.)
• pozitívne efekty na reguláciu cholesterolu a oxidáciu LDL cholesterolu,
• prejavuje antizápalové, antitrombotické, antihypertenzívne a vazodilatačné (rozširujúce cievy) efekty u ľudí i zvierat,
• pri ochrane pred vznikom rakoviny – najdôležitejšie je pôsobenie fenolov ako antioxidantov a kyseliny olejovej (takéto pôsobenie je preukázané v spojení s dostatočným množstvom zeleniny a ovocia),
• pri ochrane pred cukrovkou,
• pri redukčných diétach,
• dezinfekčné účinky, tlmí bolesti svalov,
• spomaľuje starnutie fyzické i duševné – ľudia z oblastí Stredomoria sa dožívajú v priemere oveľa vyššieho veku v porovnaní s obyvateľmi z ostatných regiónov – jedna z hlavných príčin je práve pravidelná konzumácia olív a produktov z olív,
• pri osteoporóze – pomáha pri vstrebávaní vápnika potrebného pri výstavbe kostí,
• má mnohonásobné využitie zvonka i zvnútra.

olej 3

Druhy olivového oleja

Olivové stromy začínajú rodiť plody až neskôr, ale ich úrodnosť trvá až 150 rokov. Niektoré stromy sa dožívajú až 1 000 rokov. Nie všetky druhy sa však používajú na výrobu oleja.

Základným delením rozdeľujeme olivové oleje na:
Panenské – získavané lisovaním za studena (do 50 °C – zdroj wikipedia.sk, iný zdroj uvádza najvyššiu povolenú teplotu 25 °C), často iba mechanickým spôsobom, tzv. z prvého lisovania.
Rafinované – získavané lisovaním pri vyšších teplotách a tlaku a následnej chemickej úprave.
Zmesi – sú vyrábané zmiešaním panenských a rafinovaných olejov.

Najviac prospešných látok je zachovaných práve v panenských olejoch. 
Tie podľa obsahu kyselín delíme na:
• OLIVOVÝ OLEJ VIRGIN EXTRA: olivový olej panenský, ktorého bodovanie v senzorickej skúške je vyššie ako 6,5 a kyslosť je maximálne 1°.
• OLIVOVÝ OLEJ VIRGIN JEMNÝ: olivový olej panenský, ktorého bodovanie v senzorickej skúške je vyššie ako 5,5 a kyslosť je maximálne 1,5°.
• OLIVOVÝ OLEJ VIRGIN POLOJEMNÝ alebo BEŽNÝ: olivový olej panenský, ktorého bodovanie v senzorickej skúške je 3,5 alebo viac a kyslosť je maximálne 3,3°.

Dôležitým kritériom pri určovaní kvality je obsah mononenasýtených mastných kyselín či polyfenolov s výraznými antioxidačnými účinkami.
Najviac polyfenov sa nachádza v olivových olejoch extra virgin.

Dôležité zložky olivového oleja

1/ Esenciálne mastné kyseliny – mononenasýtené – tvoria 55 – 85 % olivového oleja. Sú dôležité pri prevencii srdcových ochorení.
2/ Antioxidanty – látka, ktorá dokáže likvidovať voľné radikály. Tie poškodzujú bunkové membrány, ohrozujú stabilitu a obnovu bielkovín.
• Antioxidanty obmedzujú proces oxidácie v organizme alebo v zmesiach, v ktorých sa vyskytujú. Pridávajú sa ako prídavné látky do potravín, ktoré by boli oxidáciou nadpriemerne poškodzované (napr. rastlinné oleje).
• Podľa zdroja sa antioxidanty delia na prirodzené a na syntetické.
• Vo výžive je snaha uprednostňovať prirodzené antioxidanty, pretože výskumy poukazujú na ich pozitívne pôsobenie a lepšiu využiteľnosť v organizme. Kladne sa hodnotí aj prítomnosť antioxidantov pridávaných do potravín. Nielenže predlžujú trvanlivosť potravín, ale ich užívanie má priaznivé účinky aj na zdravie – v priaznivom pôsobení na výskyt srdcovo‐cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny.

3/ Vápnik je potrebný pre správny vývin kostí a prácu svalov.

4/ Železo je veľmi dôležité pre správne fungovanie organizmu s dostatkom energie, imunitného systému i rozvoj psychických schopností (učenie, sústredenie).
5/ Draslík je nenahraditeľným zdrojom energie.
6/ Vitamíny:
Vitamín A – Vitamín A je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.
• Vysoká citlivosť na svetlo a na kyslík; vitamín A môže byť chránený vitamínom E.
• Nedostatok môže viesť k degenerácii očných tkanív a retardácii rastu. Nedostatok vitamínu A je najrozšírenejším vitamínovým deficitom v celosvetovom meradle. Podľa odhadu Svetovej zdravotníckej organizácie je 250 miliónov detí v predškolskom veku na svete ohrozených vyššou úmrtnosťou alebo slepotou z dôvodu nedostatku vitamínu A.

Vitamín D (kalciferoly) podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi.
• Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.
• Nazýva sa tak skupina v tukoch rozpustných látok regulujúcich metabolizmus vápnika a fosfátu, chemicky príbuzných steroidom.

Vitamín E (tokoferoly) je potrebný na ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
• Skupina v tukoch rozpustných vitamínov, ktoré môžu byť v malých množstvách skladované vo svaloch, tukovom tkanive a pečeni.
Biochemická funkcia:
• najdôležitejší antioxidant v tele,
• priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín,
• regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C,
• inaktivácia voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a ďalších voľných radikálov vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní organických zlúčenín,
• prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi),
• vplyv na obranyschopnosť,
• dôležitý pre syntézu bielkovín a nervovo-svalový systém,
• podporuje normálny rast a schopnosť tela odpovedať na stres,
• stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva, srdcového svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev,
• potrebný na normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu do bunkových a tkanivových membrán,
• pre lepšie vstrebávanie si vyžaduje žlčové kyseliny (len 40 % príjmu potravy sa vstrebáva z tenkého čreva).

Vitamín K je všeobecný názov pre skupinu vitamínov K1, K2, K3, K4 a iných látok. Jeho názov je odvodený od slova koagulácia – zrážavosť. Vitamín K je dôležitý pre dobrú funkciu tak vnútornej krvnej zrážavosti, ako aj pri vonkajšom poranení.
• Podieľa sa na metabolizme vápnika, čiže je dôležitý pri ukladaní vápnika do kostnej hmoty. A preto je najmä u starších ľudí zodpovedný za zdravé kosti.
• Jeho nedostatok sa vytvára užívaním antibiotík, ktoré narúšajú črevnú flóru.
• Prirodzené vitamíny K1 a K2 sú rozpustné v tukoch, ale na rozdiel od vitamínu D sa v tele netvorí jeho zásoba. Nehromadí sa vo väčšom množstve v žiadnom orgáne, preto je ho potrebné denne doplňovať v potrave.
Medzi jeho hlavné funkcie patria:
• Je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi.
• Je potrebný na regeneráciu kostí a syntézu osteokalcínu.
• Pomáha pri trombóze vencovitých ciev.
• Podporuje správnu funkciu pečene.
• Pôsobí preventívne proti infekcii u detí.
• Pôsobí preventívne proti zhubným nádorom.
• Podporuje dlhovekosť.

Široká škála možností pre chuť, zdravie i krásu!

Všetko súvisí so všetkým. Ak si pochutíte na lahodnom zeleninovom šaláte so zálievkou z extra panenského olivového oleja, nepripravíte tak potešenie iba pre vaše chuťové poháriky, ale prospejete aj svojmu zdraviu. A to nielen vášmu srdcu, kostiam, ale i pleti, vlasom. O svoju vonkajšiu krásu sa treba starať i zvnútra.

Domáca lekáreňolivovy olej vomz1

• Zdravotné účinky olivového oleja sú vedecky dokázané. Podľa potreby ho užívame vnútorne i zvonka, pri prevencii, ale aj ako pomoc pri liečbe.
• Ako účinný preventívny prostriedok sa odporúča skonzumovať aspoň dve lyžice olivového oleja denne.
• Jeho užívanie má vplyv na mnohé funkcie nášho organizmu: činnosť srdca, krvný tlak, cholesterol, trávenie, celkové starnutie organizmu, stav kostí.
• Uvedomujeme si síce pozitívny vplyv olivového oleja, stále málo ľudí však vie aj o výnimočných účinkoch tohto oleja pri vonkajšom používaní. Patrí k najpoužívanejším ľudovým liečivám. I keď mnohé účinky neboli preukázané vedecky, mnoho ľudí má pozitívnu osobnú skúsenosť.
Používa sa ako prísada do kúpeľov či masážnych olejov pri boľavých svaloch, ako základ miešaných olejov pri bolestiach zubov, uší. Môže pomôcť pri kožných problémoch, spálenej pokožke po opaľovaní.
• Vnútorné užívanie olivového oleja môže pomôcť aj pri zdravotných problémoch, ako je kašeľ, vypadávanie vlasov, žalúdočné a črevné problémy – kŕče, zápcha.

Olivový olej pre krásu

• Aj tu je, samozrejme, prepojené vnútorné užívanie olivového oleja s jeho vonkajším aplikovaním.
• Množstvo kozmetických prípravkov (krémy, gély, pleťové vody, šampóny, mydlá, kapsuly na vnútorné užitie) obsahuje výťažky z olív – olivového oleja.
• V domácom ošetrovaní pleti alebo vlasov sa používa olivový olej vo forme zábalov či ako prísada do masiek. Najjednoduchším spôsobom je vtieranie oleja do pokožky na jej zjemnenie, výživu. Takto je možné nahradiť drahé krémy a iné prípravky.
• V neposlednom rade je olivový olej v rámci starostlivosti o krásu aj výborným prostriedkom na udržiavanie si štíhlej línie či mladistvého vzhľadu.

Domáce zvieratká

Tak ako olej prináša úľavu pri problémoch ľudí, tak ho môžeme použiť ako pomoc pri vonkajších či vnútorných ťažkostiach domácich miláčikov. Zvonka na potieranie poranených popraskaných labiek či problémoch s kožou alebo srsťou, na čistenie ušiek. Zvnútra môže zvieratkám pomôcť pri rovnakých problémoch ako u ľudí, najmä pri tráviacich ťažkostiach.

Na zvýraznenie chutí

Najčastejšie využívame olivový olej v kuchyni pre jeho výraznú chuť a tým vplývame aj na svoje zdravie.
Olivový olej sa používa ako zálievka na šaláty, do marinád, ale môžeme ho použiť aj pri pečení do koláčov.
Vynikajúci je v kombinácii s rajčinami, bazalkou, šalátmi.
Dobrý zážitok z chutného jedla je umocnený aj spomínanými účinkami na zdravie a krásu.

Iný priestor pre olivový olej

• Už v dávnoveku sa používal ako olej do svetelných lámp.
• Priatelia ekológie využívajú olivový olej aj pri domácich prácach, čistení, oživovaní a dodávaní lesku bytovým doplnkom.

olivovy olej vomzPraktické rady

Skladovanie olivového oleja 
Olivový olej môže pri dobrom uskladnení vydržať dlho, niektoré zdroje uvádzajú obdobie až dva roky. Po otvorení je dobré ho skonzumovať do niekoľkých mesiacov, pretože stráca na chuti, vôni a kvalite.
Výhoda oleja v spreji: balenie do nádob s rozprašovačom zabraňuje pôsobeniu kyslíka (oxidácii). Preto si extra panenský olivový olej uchováva dlhšie svoju kvalitu. 
Skladovať olivový olej by sme mali na tmavom mieste pri izbovej teplote. Dlhodobo by sme ho mali držať v chladnejších miestnostiach, kde nižšie teploty môžu spôsobiť vznik zakalenia, čo však kvalitu oleja neovplyvňuje.

Ochutené oleje 
Do olivového oleja môžeme vložiť bylinky, korenie (rozmarín, klinčeky) alebo roztlačený cesnak a vyrobiť si tak doma rôzne ochutené oleje. (Vyberte si malú tmavú fľaštičku a nastriekajte do nej potrebné množstvo olivového oleja, vložte vetvičku rozmarínu alebo šalvie a nechajte lúhovať na tmavom mieste.)
Olej s rozdrvenými klinčekmi sa používa ako domáci utišujúci prostriedok pri bolesti zubov): 2 lyžičky klinčekov rozdrvte na prášok a pridajte 1 lyžicu olivového oleja, potierajte boľavé miesto. (zdroj: Cal Oreyová, Zázračná síla olivového oleje)
Bolesti zubov 
Pozrite ochutené oleje.

Vlasový zábal 
Nastriekajte do vlasov extra panenský olivový olej v spreji a jemne vmasírujte do pokožky a ku korienkom vlasov. Najlepšie je zabaliť vlasy do uteráka alebo potravinárskej fólie a nechať pôsobiť niekoľko hodín, prípadne celú noc počas spánku. Ráno treba vlasy poriadne vymyť teplou vodou.
Iné recepty uvádzajú kombináciu olivového oleja s medom, žĺtkom či citrónom.
Nezabúdajte aj na vnútorné užívanie, pretože krásne vlasy musia byť zdravé.

Výživa pre ruky a nechty 
Olivový olej si môžeme votrieť do rúk kedykoľvek, keď prídeme v zime zvonka s popraskanými alebo vysušenými rukami, jednoducho nastriekame na ruky malé množstvo extra panenského olivového oleja v spreji a vmasírujeme. Najúčinnejšie však je votrieť do rúk zohriaty olej pred spaním, natiahnuť na ruky bavlnené rukavice a nechať pôsobiť počas spánku. Nechtom doprajte krátky „kúpeľ“ v zohriatom olivovom oleji.

Masážny olej 
Na masáž unaveného tela použite nahriaty olivový olej s pár kvapkami (3 – 5) eukalyptového oleja. Zmiešajte a vmasírujte do boľavých časí tela.
Alebo: Oživujúci masážny olej (zdroj: Cal Oreyová, Zázračná síla olivového oleje) – do 70 ml olivového oleja pridajte 36 kvapiek eukalyptovej zmesi (20 kvap. eukalyptu, 20 kvap. levandule, 20 kvap. ružového dreva, 5 kvap. harmančeka, 5 kvap. mäty – zmiešať), pretrepte a použite na masírovanie unavených miest.

Olivový kúpeľ 
Nebojte sa pridať dve lyžice olivového oleja aj do teplého kúpeľa. Môžete pridať aj niektorý obľúbený vonný olej – eukalyptus na povzbudenie či levanduľu na upokojenie. (Zdroj: http://www.olivovyolej.eu)

olej